search

VAIHDETAAN AJATUKSIA

Kysymyksiä? Anna tulla, niin olemme sinuun pian yhteydessä

SELVÄ!


Työn alla, palaamme pian asiaan!
Tutustu henkilötietokäytäntöömme
Ota yhteyttä
Upcycling Sustainability01.jpg

9. huhtikuuta 2021
By Sasja Schubert Iversen, Head of Design & Marketing

Uusiotuotanto, kestävyys ja design vähittäiskaupan suunnittelussa

Kalusteiden suunnittelussa otetaan aina huomioon materiaalien soveltuvuuden lisäksi materiaalin elinkaari, hinta- ja laatusuhde, tuotannon ympäristövaikutukset ja purku- sekä uusiokäyttömahdollisuudet. Jotkut myymäläsisustukset on suunniteltu kestämään 4-5 vuotta ja toiset jopa 15 vuotta. Mahdollistamme tuotteiden suunnitteluvaiheessa tekemillämme valinnoilla, että tuotteet kestävät odotetusti.

Suunnittelussa huomioidaan, että kalusteet voidaan myös purkaa myöhemmin raaka-aineiden myöhempää käyttöä varten. Käytetyt raaka-aineet on mahdollista erotella vahingoittamatta niitä. Tällaisia raaka-aineita ovat muun muassa puu ja teräs. Tämän mahdollisuuden avulla raaka-aine voidaan kierrättää tai uusiokäyttää eri tavoin tai raaka-ainetta voi hyödyntää uuden tuotteen valmistuksessa. Myyntipöydän teräskehikko voidaan maalata tai pöytälevy voidaan vaihtaa. Näin entinen kaluste saa uuden elämä uutta käyttöä varten esimerkiksi konseptiuudistuksessa tai ehkäpä kokonaan toiselle asiakkaalle.

Lukemattomat kierrätys- ja uusiokäyttömahdollisuudet on aina tärkeää huomioida uusien kalusteiden suunnitteluprosessissa. Myymäläsuunnittelijan tulisi aina neuvoa asiakasta sekä kertoa tarjolla olevista myymäläsuunnittelun mahdollisuuksista. Tärkeitä kysymyksiä ovat muun muassa:

  • Millaista käyttöikää myymäläkonseptilta odotetaan (kalusteet ja myymälävarusteet)?
  • Soveltuuko suunniteltu myymäläsisustus käyttötarkoitukseen ja -vaatimuksiin?
  • Soveltuvatko konseptin materiaalit meidän ja asiakkaamme odotuksiin ja käyttötarkoitukseen kun on kyseessä raaka-aineiden alkuperä, vastuullinen tuotantoketju ja kestävyys yleisesti? Voidaanko harkita vaihtoehtoisia materiaaleja (jotka soveltuvat samaan tarkoitukseen ulkoisesti ja toiminnallisesti)?
  • Voiko kalusteet uusiokäyttää tai kierrättää tulevaisuudessa muutaman vuoden kuluttua ja soveltuuko materiaali ja muotoilu tähän?
Upcycling Sustainability02.jpg

Wikipedia määrittelee sanan Upcyclingin seuraavasti: ”Upcycling tarkoittaa hyödyttömän materiaalin muuntamista uuteen muotoon, jolla on entistä parempi laatu tai suurempi arvo. Tuolloin esimerkiksi tuotannon ylijäämä, sivutuotteet tai hukkapalat hyödynnetään sen sijaan että niistä tulisi jätettä.”

Upcycling konseptit

Expedit tekee yhteistyötä kestävän kehityksen partnerin Upcycling Forumin kanssa. Yhteistyö keskittyy kestävyyteen, uusiotuotantoon tai -jalostukseen ja B2B kumppanuuksiin alalla. Työskentelemme jo ensimmäisen konseptin parissa, jossa projektimme liittyy asiakkaamme pakkausjätemateriaalin muuntamiseen tuotannossa hyödynnettäväksi raaka-aineiksi – uusien myymäläkalusteiden valmistukseen kyseiselle asiakkaalle. Kuinka täydellinen kiertokulku kierrätyksen ja kestävyyden näkökulmasta!

Romumateriaalin uusiokäyttö suuressa tuotannossa

On tärkeää huomioida ja minimoida tuotannossa syntyvä materiaalin ylijäämä jo suunnitteluvaiheessa. On kuitenkin lähes mahdotonta estää romumateriaalin syntymistä suuremmissa tuotannoissa. Pohdimme tällä hetkellä täydellisiä kohteita uusiokäyttää jäljelle jäävää materiaalia joko itse tai muille valmistajille luoviin ratkaisuihin.  Suurissa teräksen ja puun tuotannoissa on ehdottomasti potentiaalia.

Tämä kirjoitus kattaa vain osan niistä kaikista näkökulmista, jotka liittyvät kestävyyteen vähittäiskaupan suunnittelussa. Aihe on moniulotteinen ja haastava, sillä eri tuotantoprosessit sisältävät erilaisia muuttujia jotka eivät ratkea yhdeltä istumalta. Voimme kuitenkin vaikuttaa paljon tekemillämme ratkaisuilla sekä valinnoilla. Niillä on lopulta paljon merkitystä pidemmällä aikavälillä.

Kysy lisää aiheesta: Sasja Iversen +45 2777 5255