
9. huhtikuuta 2021
By Sasja Schubert Iversen, Head of Design & Marketing
Oletko valmis ostoksille pandemian jälkeen?
Pandemian ja lock-downin aikana on varmasti haastavaa luoda uusia myymäläkonsepteja ja ymmärtää etätoimistoista käsin, millaista ostoksilla käyminen on pandemian jälkeisessä maailmassa. Vaikka verkkokaupat ja niihin liittyvät konseptit kehittyvät hurjaa vauhtia ja uudet click n’ collect konseptit yleistyvät, emme saa unohtaa fyysisten ostokokemusten kehittämistä – meidän tulee valmistautua siihen, että maailma avautuu taas.
Me kaikki kaipaamme oikeita kokemuksia, kuten sosiaalisia kohtaamisia ja ravintolassa sekä ostoksilla käymistä houkuttelevassa, ehkä jopa yllättävässäkin ympäristössä. Verkkokauppaostosten tekeminen on nyt entistäkin helpompaa ja verkkokauppaympäristöt aiempaa kehittyneempiä. Olemme jo tottuneet vaeltelemaan virtuaalisen kaupan loputtomilla käytävillä etsien haluamamme, hakemaan inspiraatiomme pukeutumiseen vaikuttajilta tai myymälän henkilökunnalta chatin ja videon välityksellä sekä paljon muuta.
Moniaistilliset ostokokemukset
Vaikka verkkokauppa on kehittynyt paljon, sillä on omat rajoitteensa. Verkko ei tarjoa samoja aistikokemuksia kun fyysinen myymälä; visuaalisia ärsykkeitä, ääniä, tuoksuja, tunteita ja jopa makuja! Me kaipaamme kovasti ihmisten tapaamista ZOOMin ja Teamsin ulkopuolella, jopa meille entuudestaan tuntemattomien ihmisten, jotka jakavat samoja mielenkiinnon kohteita tai harrastuksia kanssamme. Myymälöiden tulisi juhlistaa tätä pandemian jälkeen! Tämä on loistava tilaisuus keksiä fyysinen myymälä uudelleen. Ostoympäristön suunnittelussa tulisi keskittyä varsinaisen myyntitilan edistämisen lisäksi siihen, että ihmiset muodostaisivat yhteisöjä ja verkostoja brändien ja aktiviteettien ympärille (verkkoyhteisöjen tueksi).

Myymälä - sosiaalisen vuorovaikutuksen ja aktiviteettien tila
Nike -tuotemerkki on ollut jo vuosia tunnettu paikallisten lenkkeilyseurojen keskipisteenä ja tämän kaltaisia ilmiöitä on tulossa lisää. Yhteistä näillä kahdella on jaettu intohimo tiettyyn elämäntyyliin ja aktiviteettiin, joita brändi edustaa menestyksekkäästi. Kun brändi ymmärtää vaikutuksensa asiakkaisiin ja toimii sen pohjalta myös fyysisessä myymälässä – jännittäviä asioita voi tapahtua. Hyvä esimerkki tästä on kanadalainen jooga- ja kodintavaraliike Lululemon, jolla on tuotteiden myynnin lisäksi laaja treeni- ja joogaharrastajien yhteisö verkossa sekä myymälöissä. Lululemon järjestää koulutuksia ja erilaista joogatoimintaa sekä tekee yhteistyötä terveysalan ammattilaisten kanssa, jotka tarjoavat asiantuntevia neuvoja ja apua myymälässä asioiville.
Toinen esimerkki on amerikkalainen ulkourheilutuotemerkki Dick’s Sporting Goods, joka on avaamassa uutta myymäläkonseptia. Uudessa konseptissa myymälöihin tulee nurmikenttiä, jotka muunnetaan talvella jääradoiksi, juoksurata sekä kiipeilyseiniä, jotta asiakkaat voivat tavata toisiaan ja testata tuotteita mielekkäässä ympäristössä. Brändin tavoitteena on myös tehdä yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa ja tarjota koulutuksia, fysioterapiaa ja tuotevalikoimaan liittyviä workshopeja.
Ideoita myymälän elvyttämiseksi pandemian jälkeen:
-
Houkuttele asiakkaat liikkeeseen (kaikki tuotteet ovat jo saatavilla verkkokaupassa, joten niiden tulisi löytyä myös myymälästä).
- Keskity asiakkaan matkaan myymälässä ja pohdi, mitkä elementit johtavat hyvään ostokokemukseen. Pelillistä, houkuttele kaikilla aisteilla tuotteen luokse ja varmista, että tuote on löydettävissä.
-
Aktivoi paikallinen yhteisö, tee yhteistyötä lähellä. Etsi osaamista naapurustosta, oli kyseessä sitten kouluttaja, ohjaaja, harrastaja tai luennoitsija – jotain, mikä tuo lisäarvoa brändillesi.
-
Käytä tilaa rohkeasti myös muuhun, kuin tuotteiden esillepanoon. Kehitä tilaa esimerkiksi: tuotteen esittelyä tai testausta varten, sosiaalista kanssakäymistä, koulutusta tai kokoontumista varten, livestreamia varten ja niin edelleen.
Myymälän suunnittelijoina ja rakentajina myös meiltä vaaditaan uusia taitoja ja tapoja työskennellä: kun suunnittelemme myymälöitä tai esillepanoja ja kalusteita, meidän tulee aina ottaa huomioon uudet trendit ja ilmiöt sekä uudet konseptit ja niiden mahdollisuudet. Me keskitymme asiakkaan matkaan myymälässä ja arvon luomiseen. Meidän tulee myös ratkaista, kuinka tuomme tuotemerkit asiakkaiden toiminnan keskelle – kuitenkin muistaen, että ostotapahtuma on vain yksi osa tarinaa.
Kysy lisää: Sasja Iversen +45 2777 5255.